Εκδρομή Δ΄ Δημοτικού Ελευσίνα

Τον Φεβρουάριο  η τάξη μας πραγματοποίησε εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Η επίσκεψη στον συγκεκριμένο  αρχαιολογικό χώρο προσφέρει μια μαγική, μοναδική εμπειρία. Η περιήγηση στον τόπο όπου κατέληγε η Ιερά οδός και τελούνταν τα ελευσίνια μυστήρια είναι ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, στην ιστορία και τις θρησκευτικές δοξασίες.

Οι μαθητές μας βίωσαν από κοντά τον μύθο της Περσεφόνης την οποία απήγαγε ο Άδης γνωρίζοντας πως δεν θα επέλεγε μια ζωή στο σκοτάδι. Ο  ίδιος την πήρε στον κάτω κόσμο για την ομορφιά της. Η Θεά Δήμητρα όμως τη ζήτησε πίσω. Ο Άδης συμφώνησε να ανεβαίνει η Περσεφόνη έξι μήνες στον πάνω κόσμο και να κατεβαίνει τους επόμενους έξι στον κάτω. Έτσι τους μήνες που η Περσεφόνη είναι στον πάνω κόσμο η Θεά Δήμητρα χαιρόταν και υπήρχε καλοκαιρία, ενώ τους άλλους κακοκαιρία.

Ακόμη, είδαμε το πηγάδι στο οποίο καθόταν η θεά Δήμητρα, θλιμμένη, για την Περσεφόνη… την μικρογραφία της πύλης του Αδριανού προς τιμήν του… αλλά και το Πλουτώνιο, την πύλη του Άδη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα στο μουσείο είδαμε εκθέματα όπως είναι η «φεύγουσα κόρη», το ανάγλυφο του Τριπτόλεμου που του μαθαίνει η Δήμητρα την καλλιέργεια του σιταριού, το μεγάλο αγγείο με την τύφλωση του Πολύφημου από τον Οδυσσέα.
Θαυμάσαμε επίσης τη μεγαλόσωμη Καρυάτιδα που στόλιζε τη νότια πρόσοψη των Μικρών Προπυλαίων.

Οι μαθητές μας με σύμμαχο την ηλιόλουστη μέρα βίωσαν από κοντά τα ελευσίνια μυστήρια και έγιναν μικροί αρχαιολόγοι.

Ήταν όλα υπέροχα!!!

Comments are closed.